Onze meerwaarde

Doe die opleiding echt in 2017!

Posted by Rudi Düpper

5 december 2016 16:00:24 CET

Er gaat wat veranderen in de aftrek van de opleidingskosten in 2018. Ach dat is nog ver zou u kunnen denken, dacht ik ook, maar de impact ligt wel in 2017! Even kort wat de huidige regel is.

Voor de aftrek van studiekosten en andere scholingsuitgaven geldt een maximumbedrag. Dit houdt in dat als uw aftrek min de drempel boven het maximumbedrag uitkomt, u het meerdere niet mag aftrekken. Het maximaal aftrekbare bedrag is € 15.000 per jaar.

Particulieren die een opleiding of studie voor een beroep volgen, kunnen alleen nog in 2016 en 2017 de kosten hiervan in aftrek brengen als scholingsuitgaven. Met ingang van 2018 vervalt deze aftrekpost. In plaats daarvan komt een regeling met scholingsvouchers voor mensen die uit zichzelf minder snel geneigd zijn om scholing te volgen, maar waarvan het maatschappelijk belang van scholingsdeelname groot is. De exacte invulling van de nieuwe regeling is nog niet bekend en wordt naar verwachting in het voorjaar 2017 in de Staatscourant gepubliceerd.

De scholingsvouchers zullen met name terecht komen bij mensen met een hoogste genoten opleiding op het niveau mbo-4 en mensen met maximaal een havo/vwo-diploma. Hoger opgeleiden zullen naar verwachting alleen toegang krijgen tot de regeling indien ze werkzaam zijn in een kwetsbaar beroep of sector. De scholingsvouchers zullen naar verwachting een waarde krijgen van maximaal € 2.500. Voor de scholingsvouchers komt in periode 2018-2022 maximaal € 90,8 miljoen beschikbaar per jaar, daarna maximaal € 112 miljoen per jaar. Dit is een halvering van het budgettaire beslag van de aftrek scholingsuitgaven dat voor 2018 geraamd was op € 218 miljoen per jaar.

Kortom de scholingsvouchers zijn bedoeld voor een gerichte doelgroep. De kans is aanwezig dat u niet tot deze doelgroep behoort. Start daarom nog dit jaar een opleiding of studie voor een beroep en profiteer nog tot en met 2017 van de fiscale aftrek

 

Een oplossing voor een studerend kind is vaak, zet deze op de loonlijst.

Maar wat zijn daarvan de voordelen?

Heffingskortingen

Zet u uw kind parttime op de loonlijst, dan betaalt hij of zij over de eerste ruim € 6.000 geen belasting. Dit komt omdat er recht bestaat op de algemene heffingskorting en arbeidskorting. De inkomsten zijn dus wel belast, maar omdat hierop de heffingskortingen in aftrek komen, is de heffing per saldo nihil. Ligt het inkomen boven genoemde grens, dan moet u tot een inkomen van ongeveer € 20.000 rekenen met een tarief van 36,55%.

Het klinkt allemaal wel leuk maar let wel op, het kind moet wel wat doen voor de onderneming. Eigenlijk is de regel vrij eenvoudig, zou de onderneming hiervoor ook een willekeurige derden indienst nemen. Is het antwoord nee, dan heeft zelf al het antwoord gegeven, maar je kan het natuurlijk ook zo invullen en dan is het antwoord ja.

U begrijpt bij twijfel even contact opnemen met EQUITY accountants, het accountantskantoor van Amersfoort. Tevens wijs ik u nog even op de gratis download met alle eindejaarstips!


1.jpg

Topics: DGA, Belasting